SELAMAT DATANG KE Dunia... DLara........... TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG.

Thursday, 20 December 2012

Ikan Baung masak asam tempoyak

sekarang ni musim buah Durian, sana sini bau durian
nak makan segar dah tak lalu... jadi buat lah..TEMPOYAK
leh gak di masak dengan ikan..buat tambah perisa dan aroma
pada yang tak suka durian segar..meh cuba resepi ni...


                                 ikan Baung dah siap di bersihkan..

sedang di masak.....


                                    dah siap....mengamit selera tak....?

bahan2nya...
1 ekor ikan Baung (anggaran 1kg)
3 biji lada merah
2 inci kunyit
5 biji bawah merah
2 sudu tempoyak
2 keping asam Cepu (kalau tak ada asam keping/gelugor pun boleh)
3 cawan air
sedikit garam

cara cara;
-lada, kunyit, bawang di kisar halus
-masukkan bahan dikisar, tempoyak,asam Cepu dan air ke dalam periuk,
-masak sehingga kuah mendidih
-masukkan ikan, serta garam secukup rasa..


No comments:

Post a Comment